Çekişmesiz yargı kararları kesin hüküm müdür?
İtiraz edilmeyen mahkeme kararları, esasen kesin bir hüküm teşkil etmez. Bu nedenle, belirli koşullar altında, bir başvuru tekrar yapılabilir veya başka bir etkilenen kişi tarafından yapılabilir. Gönüllü yargı yetkisinde, mali açıdan ilgili taraflar, davaya dahil olmasalar bile yasal çözüm yolları sunabilirler.
Çekişmesiz yargı işleri nerede görülür?
Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 383. maddesine göre, uyuşmazlıksız yargıda yetkili mahkeme, aksi kararlaştırılmadıkça Sulh Hukuk Mahkemesi’dir.
Çekişmesiz yargıda tanık dinlenir mi?
Kendiliğinden soruşturma ilkesinin uygulandığı ve uyuşmazlık bulunmayan yargısal konuların kamu düzenini ilgilendiren konular olması nedeniyle, bu tür dava ve konulara ilişkin yargılamalarda yeni tanık listesi sunulmasına engel bir durum bulunmamaktadır.
Boşanma çekişmesiz yargı mı?
Yargı dışı yargı yetkisi, Hukuk Muhakemeleri Kanunu, Madde 382-388. maddeler altında düzenlenmiştir. Türk Medeni Kanunu’nun 166. maddesinin 3. fıkrasında düzenlenen anlaşmalı boşanmaya gelince, HMK Md. 382/2’de sayılan yargı dışı mahkeme işleri arasında yer almamaktadır.
Çekişmesiz yargı nedir örnek?
Bazı durumlarda, mahkeme, talepte bulunan kişi başka bir kişiyle anlaşmazlık içinde olsa bile yargı dışı yargı yetkisini kullanır. Örneğin, eşler birlikte yaşamaya ara verirse, bir kişi hakimin kararını talep edebilir. Başka biriyle anlaşmazlık içinde olsa bile, mahkeme itirazsız bir karar verir.
Çekişmesiz yargıda fer’i müdahale mümkün müdür?
Ancak, davaya dahil olduğu tarafla birlikte itirazda bulunabilir. Birincil müdahale hem çekişmeli hem de çekişmesiz yargı bölgelerinde mümkünken, ikincil müdahale çekişmesiz yargı bölgelerinde mümkün değildir.
Delil tespiti çekişmesiz yargı mı?
Delil toplama başvurularının 1 Ekim tarihine kadar yapılması gerekiyor.
Sulh ve asliye arasındaki fark nedir?
Yukarıda açıkladığımız gibi, genel yetkili mahkemeler Sulh Hukuk Mahkemeleri ve Asliye Hukuk Mahkemeleridir. Sulh Hukuk Mahkemelerinin yetkili olduğu davalar kanunda özel olarak listelenmiş ve görev sınırları belirlenmiştir. Asliye Hukuk Mahkemesi, Sulh Hukuk Mahkemesinin yetki alanı dışında kalan tüm davalara bakma yetkisine sahiptir.
Yaşın düzeltilmesi çekişmesiz mi?
Yaş düzeltme davalarında adli yargılama Yaş düzeltme davaları HMK Md. 382. madde anlamında çekişmesiz işlerden biri olarak kabul edilir ve basit yargısal yargılamaya tabidir. Bu davalar, Cumhuriyet savcısı, sicil müdürü veya onun atadığı memur önünde görülür ve karara bağlanır.
Mahkemede kimler şahit olamaz?
5271 sayılı Ceza Muhakemeleri Usulü Kanununun 50. maddesine göre yeminsiz tanıklar arasında; “Soruşturma veya kovuşturma konusu suçlara iştirak ettiği veya bu suçlardan dolayı suçluya yardım ettiği veya suç delillerini yok ettiği, gizlediği veya değiştirdiği şüphesi veya sanığı veya mahkûmu bulunan kişi” düzenlemesi yapılmıştır.
Hangi davalarda tanık dinlenmez?
Yukarıda açıklandığı gibi, idari davalarda, ceza ve hukuk davalarında olduğu gibi, tanık dinlemek mümkün değildir. İdari davalarda tanık dinlenmez. Mahkemede tanık dinlenmese de, tanığın notere verdiği ifadelerin karara dayanak olarak kullanıldığı idari davalar vardır.
Konkordato çekişmesiz yargı işi midir?
Konkordato bağlamında nüfus sayımına bakıldığında; HMK m.382/2-f uyarınca yalnızca konkordato mühletinin verilmesi ve komiser atanması ile konkordatonun onaylanması işlemleri çekişmesiz yargısal işlemler olarak kabul edilmektedir.
Çekişmesiz yargı kesin karar mı?
İtiraz edilmeyen mahkeme kararları maddi anlamda kesin hüküm teşkil etmez. Dava, 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 588. maddesi uyarınca gıyap, tapu iptali ve Maliye Bakanlığı adına tescil taleplerine ilişkindir.
Anlaşmalı boşandıktan sonra aldatma davası açılır mı?
Boşandıktan sonra beni aldattığını öğrendiğim eşime dava açabilir miyim? Evet, boşandıktan sonra bile, sizi aldattığını yeni öğrendiğiniz eski eşinize karşı yasal işlem başlatma hakkınız var.
Babanın verdiği para ile alınan ev kişisel mal mı?
Evlilikte mal paylaşımına gelince, kişisel mal grubundaki mallardan elde edilen gelirle satın alınan ev kişisel mal olarak kabul edilir. Örneğin, evlilik sırasında satın alınan bir ev eşlerden birinin miras aldığı parayla veya düğünde takılan altınla satın alındıysa, kişisel maldır ve boşanmada paylaşılamaz.
Çekişmesiz yargı resen mi?
Madde metni (2) Uyuşmazlık dışı yargı davalarında, aksi hüküm bulunmadıkça resen soruşturma ilkesi uygulanır.
Şekli anlamda kesin hüküm nedir?
Resmî anlamda kesin hüküm, temyiz süresinin dolması veya yasal yolların tükenmesi nedeniyle yargı kararlarının infaz edilmesidir. Bu tür kesinleşme, kararın artık itiraz edilemeyeceği, itiraz edilemeyeceği veya temyiz edilemeyeceği anlamına gelir.
Delil tespiti çekişmesiz yargı işi midir?
S. 2097-2098), s. 2097. Delillerin tespit edilmesinin hukuk mahkemelerinin çekişmeli yargı yetkisinin bir parçası olduğu kabul edilmektedir.19 Delillerin tespit edilmesi usulü ve delillerin alınması, her ikisinin de delillerin tespitini içermesi bakımından benzerdir.
Çekişmeli yargılama ilkesi nedir?
Çatışmalı yargı yetkisi, iki taraf arasındaki bir uyuşmazlığın, taraflardan birinin talebi üzerine, tarafsız bir hukuki çerçevede, yargılama usullerine saygı gösterilerek ve her iki tarafa da dava açma ve kendini savunma hakkı tanıyarak, bağımsız bir mahkeme tarafından çözülmesi anlamına gelir.